Υπερυχογραφικός Έλεγχος Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελεί κοινό πρόβλημα σε νεογνά, βρέφη και παιδιά που χαρακτηρίζεται από παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο.

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος της ΓΟΠ συνίσταται σε συνεχή παρακολούθηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα λεπτών, της κατώτερης μοίρας του οισοφάγου, της γαστροοισοφαγικής συμβολής και της καρδίας του στομάχου, αμέσως μετά τη χορήγηση ενός πλήρους γεύματος . Στο χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να διαπιστωθούν ένα ή πολλαπλά επεισόδια παλινδρόμησης.

Υπέρηχος Νωτιαίου Σωλήνα

Το υπερηχογράφημα αποτελεί πρωταρχική εξέταση εκλογής με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε όλο το φάσμα της ανατομίας του νωτιαίου σωλήνα με μεγάλη ακρίβεια, σε εξειδικευμένο ιατρείο υπερήχων από έμπειρο Ακτινοδιαγνώστη.

Πιο χρήσιμο είναι κατά τη νεογνική περίοδο έως τους τρείς μήνες ζωής, χρονικό διάστημα στο οποίο τα σπονδυλικά τόξα δεν έχουν οστεοποιηθεί.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου: ακριβής και διαγνωστική, εύχρηστη, χαμηλού κόστους, στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας και δεν απαιτείται φαρμακευτική καταστολή για την διενέργειά της.

Υπέρηχος Εγγεφάλου

Το υπερηχογράφημα αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής στην απεικόνιση του νεογνικού και βρεφικού εγκεφάλου.

Είναι η μόνη απεικονιστική μέθοδος που μπορεί να γίνει στις μονάδες εντατικής παρακολούθησης νεογνών και σε εξειδικευμένο ιατρείο υπερήχων, εύκολα, με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια, γρήγορα, χωρίς να απαιτείται φαρμακευτική καταστολή του βρέφους. Στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας και το κόστος της είναι χαμηλό, γεγονός που επιτρέπει την πραγματοποίηση τακτικών επανελέγχων, κυρίως σε νεογνά και βρέφη υψηλού κινδύνου (π.χ. πρόωρα).

Το υπερηχογράφημα επιτρέπει την ακριβή διάγνωση αιμορραγιών, συγγενών ανωμαλιών, υδροκεφάλου, περικοιλιακής λευκοεγκεφαλομαλάκυνσης, φλεγμονών (μηνιγγίτιδα-κοιλίτιδα, αποστήματα ) και μορφωμάτων (κύστεις ή όγκους).

Υπερηχογράφημα Ισχύου

Έλεγχος αναπτυξιακής δυσπλασίας ισχίου (Συγγενές εξάρθρημα)

Η αναπτυξιακή δυσπλασία των κατ’ισχίων αρθρώσεων ή όπως έχει επικρατήσει ο όρος, συγγενές εξάρθρημα, αντιπροσωπεύει ένα ευρύ φάσμα ανωμαλιών που ξεκινούν από την ήπια δυσπλασία της κοτύλης, μέχρι τη σοβαρή δυσπλασία με αστάθεια της άρθρωσης του ισχίου που δεν βελτιώνεται προοδευτικά, ούτε ανατάσσεται.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να γίνεται ο εξειδικευμένος υπερηχογραφικός έλεγχος είναι μετά τον πρώτο μήνα ζωής εώς και τον τέταρτο. Πέραν αυτού του διαστήματος λόγω ανάπτυξης των πυρήνων οστέωσης των μηριαίων κεφαλών, συνιστάται ακτινολογικός έλεγχος.

Ανιούσα Υπερηχογραφική Κυστεογραφία

Η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (ΚΟΥΠ) διαπιστώνεται στο 1% όλων των παιδιών και στο 30-50% αυτών με λοίμωξη του ουροποιητικού. Αποτελεί την κύρια αιτία πυελονεφρίτιδας, υπέρτασης και χρόνιας νεφρικής νόσου στην παιδική ηλικία.

Η ανιούσα υπερηχογραφική κυστεογραφία (Voiding urosonography-VUS) είναι πλέον αναγνωρισμένη ως ασφαλήςκαι πρακτική μέθοδος ανάδειξης και παρακολούθησης της ΚΟΥΠ με την ίδια και πολλές φορές μεγαλύτερηευαισθησία και ακρίβεια από την κλασσική και την ραδιοϊσοτοπική κυστεογραφία. Σημαντικό είναι ότι η διαγνωστική αυτή μέθοδος στερείται ιοντίζουσας ακτινοβολίας, γεγονός που την καθιστά εύχρηστη από τεχνικής άποψης και ασφαλή για το παιδί.